Fatto a Mano – restauracja, kuchnia włoska




Kuchnia Włoska Żoliborz
Ale kuchnia włoska nie jest monolitem – jest w niej sporo różnic regionalnych. Często są one dyskretne, my jednak o nich pamiętamy. Wiemy, że oliwy mają różne smaki: sycylijska jest nieco gorzka, toskańska ma bardziej złocistą barwę, a umbryjska to charakter i odrobina ostrości. Wiemy też, że istnieje kilkadziesiąt przepisów na włoski makaron. Serwujemy nie tylko dobrze znane spaghetti, tagliatelle czy penne, ale też orzo, orchiette, ziti, linguine, conchiglie czy rigatoni. Wiemy, że jedne makarony są „suche” (pasta secca) i neutralne, inne są bardziej wymagające i „świeże” (pasta fresca) – zrobione z mąki pszennej i jaj. Jedne nadają się tylko do owoców morza, inne pasują do śmietany, grzybów, serów, szynki czy ryb, a jeszcze inne – do pomidorowych sosów. Włosi uważają, że grubość, kształt i skład makaronu to tajemny wehikuł, pozwalający „przenosić” smak wybranych dodatków, a my z radością komponujemy charakterystyczne warianty smakowe z mozaiki makaronów i sosów.
Szef kuchni
Nasz Sous Szef przywiózł z Italii starą księgę kucharską, przez samych Włochów zwaną „Włoska Biblią“ – i według niej gotuje. Księga ta zawiera kilkaset pradawnych przepisów, czasem wymagających składników, które są już częściowo zapomniane. Daniami według tych przepisów będziemy regularnie urozmaicać oferowane menu. To właśnie rozmaitość przepisów sprawia, że Fatto a Mano ma krótką kartę. Nie da się gotować codziennie kilkudziesiąt rodzajów makaronów dlatego wolimy każdego dnia proponować kilka dań (zawsze mamy co najmniej cztery gatunki makaronu i osiem rodzajów pizzy) i często zmieniać całe menu. W ten sposób możemy was zabrać w kulinarną podróż wzdłuż i wszerz całej włoskiej krainy.




Najlepsza Kuchnia Włoska
Pieczywo też wypiekamy sami i własnoręcznie formujemy bułeczki z pesto, przed włożeniem ich do pieca, a pizza (dowóz!) oparta na cieście, sporządzonym według starego przepisu, pieczona jest w opalanym drewnem piecu, który codziennie na nowo rozpalamy. Nasi goście zasiadają przy stolikach pod ręcznie robionymi lampami, a kelner podaje im menu z barku ręcznie oklejonego korkiem. Nawet wtopione w podłogę kafelki są ręcznie malowane, a nazwa restauracji na szyldzie napisana jest dłonią właścicielki.
Najlepsze wina
Kuchnia włoska nie może istnieć bez włoskiego wina. A win mamy wybór niemały: czerwone, różowe, białe; lekkie i intensywniejsze – dopasujemy je umiejętnie do każdego posiłku. Nasza duma: przechowujemy butelki we własnej winniczce, umieszczonej w starym kanale samochodowym. Nie zamykamy jej przed gośćmi: butelkę trunku może do stolika przynieść kelner, ale można po nią zejść samemu do piwniczki. Są w niej półki z wieloma gatunkami win, opisane tak, by nasi goście mogli dość łatwo wybrać to, na które mają dziś ochotę. Dobra wiadomość: nie trzeba wypić całej butelki od razu. Na prośbę gości korkujemy wino i przechowujemy nawet dwa tygodnie. Przy kolejnej wizycie ta sama, opisana butelka pojawi się na stoliku solo lub z włoskimi pysznościami, wedle życzenia.
Najlepsza pizza na Żoliborzu
Świat można opisywać na różne sposoby: można go malować, śpiewać o nim, nawet wyrażać za pomocą tańca. Każde miejsce inaczej pobudza zmysły! My postrzegamy świat za pomocą smaków.
Smak naszego makaronu czy pizzy to prawdziwy wehikuł: weźcie kęs, zamknijcie oczy i… I choć to nadal Fatto a Mano, wciąż restauracja – Żoliborz , wy przeniesiecie się na tę krótką chwilę, na południe Europy.
Zadbaliśmy o wszystko, na naszych gości czeka nie tylko profesjonalny serwis, ale także kilkanaście miejsc parkingowych. Dla tych, którzy wolą jeść w domu: makarony, pyszne zupy, pizza, dowóz i nie tylko…